İyi Balın Sırrı - 12.1.2021

Honey Leaves Türkiye’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Hizan Yaylası’nda yaklaşık 2500 farklı çiçeği barındıran zengin bitki örtüsüyle beslenen arılar tarafından el değmeden, hiçbir katkı maddesi kullanılmadan ve tamamen doğal olarak üretilen organik karakovan balıdır. ABD’nin Kuzey Karolina eyaletinde bulunan Bal Araştırmaları Merkezi Kurumu’nun her yıl düzenlediği "Organik Kara Kavanoz Bal” yarışmasında 780 bal arasından en iyisi seçilen Honey Leaves, 1870 yıllardan beri üretilmekte olan arı ürünlerini, kalitesini ve doğallığını koruyarak bugünlere getirmiş, her detayı titizlikle hayat bulmuş butik markalardan biri.

Asel Bal’ın ödüllü markası Honey Leaves, Türkiye’nin en yüksek rakımlı yaylalarından biri olan Bitlis Hizan Yaylası’nda zengin bitki örtüsüyle beslenen arılar tarafından el değmeden, tamamen doğal olarak üretilen katkısız ve orijinal karakovan balı. ABD'de bulunan The Center For Honeybee Research Asheville N.C.’nin her yıl düzenlediği "Organik Kara Kavanoz Bal” yarışmasında 780 bal arasından sıyrılıp tam not alarak Ortadoğu birincisi seçilen Honey Leaves, bölgeye özgü binlerce çiçeğin aromasıyla damaklarda vazgeçilmez bir tat bırakıyor.

Dört yıl önce Asel Bal bünyesinde Ubeydullah Subaşı tarafından kurulan Honey Leaves markasının ardında 1870’li yıllarda başlayan bir üretim geleneğinin izleri var. Ubeydullah Subaşı, bu hikayeyi şöyle anlatıyor: "Hikayemiz aile büyüklerimizin 1800’lü yıllardan itibaren her derde deva balı, el değmemiş bir coğrafyada üretmek istemesiyle başlıyor. Balımız zamanla tüm bölge halkının vazgeçilmez şifa kaynağı haline geliyor. Dört yıl öncesine kadar sadece akrabalarımız ve arkadaşlarımızla paylaştığımız bu gerçek şifa kaynağını herkese duyurmak istedik. 1870’de başlayan bu gelenek Honey Leaves markasıyla dört yıl önce yeniden hayat buldu ve şimdi tüm dünyayla tanıştı.”

Tüm doğallığı ile muhafaza ediliyor

Hizan Yaylası, Türkiye’nin yüksek rakımlı ve el değmemiş yaylalarından biri olması nedeniyle zengin bir çiçek ordusuna sahip. Bu yükseklikteki yaylalara çıkan yollar da yok denecek kadar az. Bölgenin coğrafi zorlukları Honey Leaves’in kovanları taşınırken bile binek hayvanları kullanmayı zorunlu kılıyor. Hizan Yaylası’nda yaklaşık 2500 farklı endemik bitkiden aldığı aroma ve şifa ile Ortadoğu’nun en kaliteli balını üreten arılar, egzoz gazından uzakta, zirai ilaçlama ve suni gübrelemenin yapılmadığı bir bölgede besleniyor. 

İyi Balın Tanımı

Ubeydullah Subaşı, iyi balı şöyle tanımlıyor: "Rakımı yüksek bölgelerden elde edilen bal, kaliteli baldır. Endemik bitkiler açısından zengindir. Rakımı 1000 ile 1500 metrede üretilen bal ile endemik bitkilerin yoğun olduğu, rakım olarak 2 bin metrenin üzerinde üretilen balları bir tutmamak gerekir. Bir balı kaliteli olarak tanımlamak için besin içeriğinin tüm doğallığı ile muhafaza edilmiş olması gerekir.”

Habere gitmek için tıklayınız.

12.1.2021

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.